't boerle

Genealogie Groot Enzerink

door Wilma Groot Enzerink


home - zoeken - contact - copyright - print pagina
voornaamGerhard Hermanus
achternaamGroot Enzerink
foto 
geslachtman
roepnaamGerrit of Gert
alias 
geboortedatum27-01-1884
geboortebrontekst 
geboorteplaatsVorden 't Boerle
beroephoofdonderwijzer chr.onderwijs
overlijdensdatum26-06-1962
overlijdenstijd 
overlijdenplaatsden Helder
overlijdenbron 
overlijdenakte 
kinderenDerkje groot enzerink (V)
Derkje Jacoba Wilhelmina groot enzerink (V)
Johannes Frederik Gotlieb Groot Enzerink (M)
vaderGarrit Willem Groot Enzerink
moederDerkje Klein Wesselink
getrouwd op 29-09-1920
getrouwd met Katharina Torn
relatie info 
infoIn 1910 is Gerhard Hermanus schoolmeester op de Christelijke School in Verwolde, Laren.
Volgens het bevolkingsregister van Vorden uit 1910-1920 is Gerhard Hermanus op 24 januari 1916 weer in Vorden gekomen vanuit Garresheim, Duitschland. Op 11 oktober 1918 vertrekt hij naar Vlaardingen,naar de 2e van Leyden Gaelstraat 91. In Vlaardingen leert hij zijn vrouw kennen en na hun huwelijk gaan ze wonen in de Cornelis Houtmanstraat 2. Hier wordt hun eerste kindje,Derkje, geboren die maar 25 dagen oud is geworden.
Op 23 juni 1924 verhuizen Gert en Katrien naar Doesburg, waar Gert onderwijzer wordt aan de Christelijke school aan de Nieuwstraat. In dit gebouw is thans het archief gevestigd, nadat het ook nog dienst heeft gedaan als brandweerkazerne.
In Doesburg wonen ze eerst in de Ooipoortstraat C 120, dan in de Beitelstraat D 200 en uiteindelijk in de voormalige pastorie aan de Heerenstraat A 248. In Doesburg wordt hun dochter Willy geboren.
Gert hield van muziek. Hij speelde viool en hield van zingen en leidde een kinderkoor in Doesburg. Volgens Mientje Groot Enzerink, een van zijn leerlingen van zowel school als koor, hebben ze opgetreden in Arnhem. Dit heeft erg veel indruk gemaakt. Mientje vertelde ook nog dat ze zich kan herinneren dat op een dag een vreemde meneer meekwam naar school. Waarschijnlijk een broer van meester Groot Enzerink, maar dat wist ze niet zeker. Meester Groot Enzerink had tegen de vreemde man gezegd dat er een leerling in de klas zat die ook Groot Enzerink heette, en dat hij maar eens moest rondkijken wie dat dan wel niet kon zijn. Tot haar stomme verbazing wees de onbekende man haar aan!
Gert hield ook van poezie. Hij schreef gedichten.In 1940 verscheen een dichtbundel van hem - Zwerfsteenen, honderd verzen. De opbrengst van deze bundel was bestemd voor de school in Koegras, waar hij hoofd was. Behalve deze dichtbundel heeft hij een aantal liederen geschreven. Een kruis, omzoomd met rozen is op muziek gezet door Fetze Pijlman en in 1916 uitgegeven door De Harp uit Amsterdam. Avond op het meer is een partituur die Gert samen met G.Jellesma heeft geschreven en is uitgegeven door Nienhuis uit Groningen. De partituur Laatste roze heeft Gert waarschijnlijk alleen geschreven en is ook uitgegeven door Nienhuis.
Op 27 juni 1931 verhuist het gezin naar Geesteren, waar zoon John wordt geboren. Gert is hoofd van de Christelijke school, de Braakschool.
Op 30 november 1934 neemt Gert afscheid van deze school, hij is aangesteld als hoofd van de Christelijke Lagere School in Julianadorp (Koegras), bij Den Helder. Bij zijn afscheid laat de burgemeester van Borculo, waar Geesteren onder viel, weten dat er op het schoolplein 2 grote zwerfstenen die in de omgeving gevonden waren, geplaatst zullen worden als nagedachtenis aan meester Groot Enzerink.
In Julianadorp stond de Christelijke school aan de Korte Vliet. Op 10 mei 1940 was het schoolgebouw in gebruik als werkplaats van vliegveld de Kooy, later werd het door de Duitsers als huisvesting voor soldaten gebruikt.
Naast de school stond het meesterhuis en hier tegenover was het vliegveld.
In de tuin van de woning hadden de Duitsers een schuilkelder.
Op 27 juni 1940 werd de Korte Vliet gebombardeerd, waarbij een aantal mensen werden gedood. Hun lichamen hebben een paar dagen in de serre van het meestershuis gelegen, voordat ze mochten worden meegenomen door hun familie.
Pas maanden later kon Gert weer beginnen met lesgeven, in een oude bollenschuur in Julianadorp. Zijn kinderen Willy en John had hij naar zijn neef Gert Zeissink in Hall gestuurd, omdat door de vele bombardementen op Den Helder de toestand erg gevaarlijk was. Zelf woonden Gert en zijn vrouw Katrien aan de Soembastraat 56 in Den Helder. De meubels en andere spullen heeft hij opgeslagen in een boerenschuur in de Wieringermeer, Gert en Katrien namen erg weinig spullen mee naar den Helder. Achteraf gezien, hadden ze dat beter niet kunnen doen, want nadat er eerst vrij veel gestolen werd (o.a.een bijzondere stenenverzameling van Gert), is de rest verdwenen omdat de Duitsers in 1944/1945 de Wieringermeer onder water hebben gezet!
In 1943 kwamen de kinderen weer terug. Nadat ze eerst een jaar in Hall hadden gewoond, waren ze de rest van de tijd bij een vriend en oud-studiegenoot van Gert in Hemmen(Zetten) in huis geweest. Gert gaf les in de Apostolische Kerk, waar school werd gehouden.
In 1946, op 27 maart trokken Gert, Katrien en hun kinderen weer in het schoolhuis aan de Korte Vliet.
Op 25 oktober 1949 verhuizen ze naar de Erasmusstraat 25.
ondertrouw op 
ondertrouw te 
kerk 
geloof 
doopplaats 
doopgetuigen 
doopbrontekst 
doopbron 
doopakte 

terug



Ook uw genealogie site? Neem contact op met bolink.org
Gemaakt door wilma groot enzerink & ruben bolink © 2004 - 2024